Різдво на Кіпрі: звичаї та традиції святкування.

Все те саме, але тепер із гірляндами. Вічно зелені пальми на тлі моря, квіти та сліпуче сонце. Кіпр літній та зимовий на фото майже нічим не відрізняються. Зимові свята тут теж зі своїм південним колоритом, із запахом диму від сувли. Кіпр з його багатою культурною спадщиною та історією має кілька унікальних та цікавих різдвяних традицій. Хоча деякі традиції можуть відрізнятися залежно від регіону.

Ось деякі з найпоширеніших різдвяних звичаїв на острові:

Прикраси та освітлення

Як і в багатьох інших країнах, кіпріоти прикрашають свої будинки ялинками, гірляндами та іграшками. Головну площу кожного міста перетворюють на різдвяне село. Дико виглядають для ока експата вбрані в сніжинки пальми і вуличні прикраси, що вигоріли на яскравому сонці. Вдень ця краса перебиває нестерпний блиск зимового кіпрського сонця, зате ввечері включається різдвяна ілюмінація, а разом з нею підтягується і різдвяна атмосфера. У магазинах і кафе звучать різдвяні мелодії, головна дорога вздовж моря заповнена в обидва боки святковими сяючими вогнями, автомобільними пробками.

Різдвяна зірка

Багато хто знає давню легенду про дивовижну квітку. Сталося це давно. Напередодні Різдва люди несли у храм цінні речі, щоб прикрасити вівтар. Діти з бідної сім’ї теж хотіли зробити подарунок Ісусу, але вони не мали нічого цінного і красивого. Тоді вони вирішили зірвати зелені гілки чагарника, що зростали біля дороги. Коли діти принесли букет у храм і поклали його біля ніг статуї маленького Ісуса, то на гілках з’явилися чудові червоні квіти, які почали називати Різдвяною Зіркою або Віфлеємською Зіркою. Зараз дивовижна рослина з червоним листям стоїть майже біля кожного будинку.


Різдвяні церковні служби

На Кіпрі переважають православні греки. Різдво друге за значущістю свято після Великодня. Різдво на Кіпрі відзначають 25 грудня за Новоюліанським календарем. Багато людей, які зазвичай не ходять до церкви, вважають своїм обов’язком відвідати службу напередодні Різдва. Як завжди, служба проводиться пізно ввечері. У православ’ї є традиція тримати сорокаденну посаду перед Різдвом, але більшість людей постять один тиждень перед святом. У магазинах на продуктах можна побачити жовті та червоні наклейки, про які я спочатку думала, що це вчорашні продукти зі знижкою. Виявилося, що там написано, що продукт пісний.


Додекамерон або Святі 12 днів

Цими днями на Кіпрі святкують Різдво, зустрічають Новий Рік та Хрещення. Шість днів цього періоду належать до року, який закінчується, а інші шість днів — до року, який починається, і разом вони уособлюють дванадцять місяців року.

Вечорами цих 12 днів, коли зовсім стемніло, з’являтися на вулиці зайвий раз не рекомендувалося, щоб уникнути зустрічі з недобрими істотами. Вони мали погану звичку з’являтися на землі в період зимових свят з найгіршими намірами. І люди в цей період намагалися захистити себе та свій дім від таких пустунів, обов’язково красиво прикрашали свої будинки, вішали на двері вінки, гірлянди, запалювали багато світла.

Різдвяне гуляння

Напередодні Різдва сім’ї збираються за святковою трапезою, що часто складається з традиційних кіпрських страв. Риба, зазвичай лавраки, є основною стравою, а на десерт подаються особливі солодощі, такі як «кураб’єдес» (мигдальне печиво в цукрі) та «меломакарона» (медове печиво). Діти, а іноді й дорослі ходять з дому в дім і співають різдвяні гімни, які називають «каландас». Натомість їм часто пропонують солодощі, гроші чи інші частування.

Хоча останніми роками увага до подарунків зросла, особливо під впливом агресивної реклами, подарунки кіпріоти дарують на Новий рік. Бо приносить не святий Миколай, а святий Василь Великий. Це один із вчителів церкви, який воцерковив грецьку філософію. 1 січня Церква відзначає його пам’ять. Оскільки цей день співпадає зі святкуванням Нового року, існує повір’я, що саме він дарує подарунки маленьким кіпріотам. Втім, дід Василь косить під Санту і зовні нічим від нього не відрізняється.


Василопита та Христопсомо

Я не маю доказів, але я впевнена, що цю кіпріотську традицію вигадали стоматологи. Велику здобну булку запікають із монеткою всередині та пропонують по шматочку рідним та друзям. Дивно, але той нещасний, чиї зуби постраждають від металу, вважається щасливчиком і решта його вітають і обіймають (поки він набирає номер, для запису до найближчого дантиста).

Згідно з офіційною місцевою легендою Василь Великий, єпископ Кейсарії Каппадокійської, для захисту міста від ворогів, що наступали, попросив усіх заможних жителів зібрати золото, щоб відкупитися від завойовників. Його прохання почули та золото зібрали. Однак і без нього ворог чудово відступив. Цінності треба було віддати власникам, але ніхто вже не знав, що і кому належить. Тоді Василь наказав спекти маленькі пироги, у кожний із яких помістили золоту монету чи іншу коштовність. Пироги роздали городянам після ранкової служби. Звісно, їхньої радості не було меж! На згадку про чудове порятунок міста та мудрість Василя Великого і з’явилася традиція пекти Василопиту — пиріг з монеткою всередині.

На Різдво також печуть особливий різдвяний хліб під назвою «Хрістопсомо». Його часто прикрашають хрестом та іншими релігійними символами, освячують у церкві перед тим, як з’їсти на Різдво. Зрозуміло, що в наші рясні часи печуть хіба що у відокремлених селах, а всі сучасні кіпріоти купують різдвяні ласощі в найближчій булочній (грецькою булочна називається Fourmos – від слова “пекти”). І вони чудові.


Гранати

Гранати асоціюються з процвітанням та удачею. У багатьох сім’ях у центрі різдвяних прикрас знаходиться гранат. Місцеві жителі впевнені, щоб залучити удачу до будинку, потрібно на його ганку розбити гранат. А розбивати його повинен той, хто найщасливіший у сім’ї (якщо він уже повернувся від дантиста). 1 січня, після служби у церкві, і роблять вони цей захід. Тільки після цього, сім’я заходить у будинок, і поріг обов’язково переступають правою ногою. А ще вони дуже люблять збиратися великою та галасливою родиною і разом шумно та весело проводити час.


Різдвяні села

Різдво часто проводять із сім’єю та друзями, останнім часом на Кіпрі з’явилося багато культурних заходів. Деякі села влаштовують Різдвяні ярмарки, привітаються до свята та організовують святкові концерти. Це робиться з метою залучення туристів та заходи або безкоштовні або за вхід беруть суто символічну плату. Цього року умовне різдвяне село зросте у Муніципальному парку Лімассола з 20 по 24 грудня. Справжні різдвяні села чекають на гостей протягом новорічних канікул в історично цікавих селах: Агрос, Фікарду, Лайкі Гетонья, Калопанайотіс, Лефкара, Дерінья. Думаю буде чудово поїхати туди у светрах з різдвяними візерунками та наробити атмосферних фоток.


З нових традицій на Кіпрі, здається, приживається:

Santa Run – благодійний різдвяний забіг у новорічних шапках. Цього року пробіг відбудеться у Нікосії 26 грудня.

Вантажівка Coca-Cola, яка їздитиме по всьому Кіпру.

Двоповерховий автобус у вогниках у Лімасолі.

Традиції створюють унікальну та теплу атмосферу, що характеризує Різдво на острові Кіпр. Ці традиції стають частиною нашої з вами історії. Хоча деякі аспекти святкування кіпріоти перейняли від англійців, як і раніше, вони цінують і зберігають свої традиційні звичаї.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *